Dag 16 24 juni

25 juni 2026 - Wexford, Ierland

We kleden ons aan pakken alles weer in en gaan naar een barretje voor een lekker ontbijt . Manuela voelt zich weer oké dus een croissant en een kopje koffie . En Frank een cappuccino en croissant . We zaten echt op de grens tussen de Engelse ponden en de euro grappig ..ook tussen miles en kilometers Na het ontbijt zijn we gaan rijden. Soms aan de Britse kant soms aan de Ierse . We zijn onder weg en komen aan bij een hele oude begraafplaats en een bedevaartsoord voor St Brigrid

Wie was St. Brigid?

Saint Brigid of Kildare leefde waarschijnlijk rond 451–525 na Christus. Volgens de traditie stichtte zij een belangrijk klooster in Kildare. Ze werd bekend om haar vrijgevigheid, zorg voor armen, zieken en reizigers, en haar verbondenheid met het land en de natuur.

Historici denken dat haar verering deels elementen heeft overgenomen van de oudere Keltische godin Brigid, die verbonden was met:

genezing

poëzie

smeedkunst

vruchtbaarheid

de komst van de lente

Frank praat met een oudere meneer die daar familie heeft liggen op het kerkhof . Overal staan kaarsjes en bij de bron met heilig water hangen allemaal lapjes en rozenkransen aan de boom er liggen allerlei andere offers

Ook zie je overal de zogenoemde Brigit kruisen . Manuela kent dat van haar heks en kruid opleiding om met imbolc een kruis te maken voor bescherming van je huis en dat de lente er weer aan komt .

Ook is er een gedenksteen voor Edward Bruce die bij een veldslag in 1318 om het leven kwam er lopen wat tijdlijnen door elkaar maar intressant om te zien .

We rijden verder en er is nog een bron hier is een hele tuin aangelegd .Frank blijft in de auto .En Manuela loopt een rondje . Een beeld van St Brigid en de kruistocht van Jesus word afgebeeld met onder in de tuin een kruis met Jesus . Het is allemaal mooi aangelegd .

Nog even een praatje gemaakt met vader Liam en verstandelijk beperkte zoon Paddy die Manuela netjes de hand gaf . Liam was trots op zijn zoon had een zilveren en gouden medaille gewonnen met handbal . Mooi om te zien de liefde van de vader voor zijn zoon .

Daarna reden we verder en kwamen we uit bij Brú na Boïnne of terwijl Newgrange Chamber .

Het is het oudste gevonden bouwwerk van west Europa en wel 3200 voor Christus . .zo kennen we  standingstones stone edge en andere bekende piramides . Maar dit is voor ons onbekend en we snappen niet waarom we lopen rond en boeken een kaartje voor de volgende dag

We hadden een hotel geboekt met parkeerplaats achter het hek met Bentley 's 🤭

We wilde een hapje eten maar  golfclub restaurant waar gesloten en toen zijn we  naar een ander restaurant geweest Frank fish en chips Manuela een Cesar salade ( nog maar even geen gefrituurde dingen )

Na het eten nog een strand wandeling gemaakt en lekker genoten van een badje op de kamer . Lekker slapen morgen wat vroeger op